Vyhledávání
      

datlovník obecný (Phoenix dactylifera)

Exotické rostliny > 

Výška rostliny: 
do 30.0 m
Barva květu: 
zelená
Barva olistění: 
modrozelená
Tvar květu: 
lata
Tvary listů: 
zpeřené
Typy listů: 
listnaté, stálezelené
Použitelné části: 
list, plod
Použití: 
v zemědělství, v potravinářství
Náročnost: 
slunce, vlhko, teplomilná, hlinité půdy, hlinitopísčité půdy, lehké půdy, propustné půdy, náročné, vysoká vzdušná vlhkost

Fotogalerie (4 fotek):
         Další fotky >>>

Popis rostliny:  
Datlovník obecný je dvoudomá palma, jejíž kmen má až 70 cm v průměru. Palma je vysoká až 30 m a dosahuje stáří až 100 let.

Listy jsou modrozelené, lichozpeřené, rostou na vrcholu kmene a dorůstají délky 3 - 4 m.

Květenství jsou latovitá, zpočátku obalená hnědým toulcem, vyrůstají v paždí dvouletých listů. Květy samičího květenství mají tři nazelenalé kališní listy, tři bílé nebo nazelenalé korunní lístky a trojpouzdrý semeník. Květy samčího květenství jsou podobné, ale semeník je zakrnělý nebo chybí, v květu je vyvinutých 6 tyčinek.

Plod je žlutá nebo červená až téměř černá bobule s jedním tvrdým podlouhle válcovým hnědým semenem s podélnou rýhou.

Čeleď:
Arecaceae – arekovité

Původ:
Palma pochází ze severní Afriky, kde stále hojně roste.

Pěstování:
V našich klimatických podmínkách se tato palma dá pěstovat jen ve sklenících botanických zahrad a v domácnostech jako okrasná rostlina. Zakořeněné odnože se sázejí do sponu asi 10 m, zavlažují se a hnojí, chrání před přímým sluncem, před větrem a chladem. První úrodu dává asi za 5 let, nejvyšší plodnosti dosahuje asi ve 30 - 40 letech, kdy se získává až 70 kg plodů z jednoho stromu.

Pro získání dobré úrody je nutné samičí stromy uměle opylovat. Provádí se buď přímo pylem samčích jedinců, nebo se celá samčí květenství zavěšují nad květenství samičí. Část nasazených plodů se odstraňuje, aby se rostliny příliš nevysílily.

Když začnou plody žloutnout, chrání se papírovými kornouty před deštěm. Datle cukernatých kultivarů se sklízejí postupně v době nejvhodnější zralosti, potom se omývají, třídí, suší, lisují a balí. Datle moučných kultivarů a mohou sklízet najednou, jsou hlavní potravinou obyvatel pouštních oblastí.

Použití:
Dužina plodu obsahuje asi 30% vody, až 70% invertního cukru a asi 5% bílkovin, asi 2% tuku, 3% buničiny, fosfor, vápník, železo a vitaminy A a B1, vitamin C je obsažen jen v malém množství. V semenech je asi 6% bílkovin a 8 - 10% olejen proto se semena melou a používají jako hodnotné krmivo.

Datle se požívají syrové nebo vařené, také pečené a ze sušených datlí se mele mouka na chléb. Cukernaté datle se zpracovávají na datlový med nebo na sirup a vyrábí se z nich také pálenka zvaná arak. Z datlové šťávy se připravuje palmové víno, kmeny stromů se používají jako palivové nebo stavební dřevo. Z listů se zhotovují střechy chatrčí, pletou se koše nebo rohože. Vlákna řapíků se zpracovávají na výrobu lan, kartáčů a košťat.


 
 

Reklama - Kontakt
Copyright © 2010-2013 AtlasRostlin.cz
Publikování nebo šíření jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.